BBC Ontbijt Klaas & Claus

Klaas & Claus brengt de magische decembersfeer

Tekst: Alina de Boer – Frisse Oogst Communicatieregisseurs

De winkelstraat in Drachten is al vroeg in beweging voor het ontbijt van de Business Breakfast Club bij Klaas & Claus. Buiten staan stellingen met vrolijke pakjes en onder de partytent is het lekker warm. Binnen wacht ons heerlijk verse koffie en een magische decembersfeer. Overal waar je kijkt, zie je pepernoten in alle kleuren, banketletters en nog meer decemberzoetigheid.

Peternotenwinkel in Drachten

De gezellige pepernotenwinkel van Drachten loopt al snel vol. Marc start met luiden van de bel. De site van Klaas & Claus typeert zich door eenvoud. ‘Op de site vond ik maar twee opties,’ vertelt Marc. ‘Klik hier voor Klaas en klik hier voor Claus.’ In de winkel neemt eigenaar Pier Hager ons mee in de wereld van Klaas en Claus.

Van Paviljoen naar Klaas & Claus

‘Klaas & Claus ontstond vanuit een droom van mijn vrouw Mascha,’ begint Pier, die we natuurlijk kennen van Paviljoen De Leyen. ‘Zij droomde van een eigen pepernotenzaak. De winter is een rustiger tijd voor het paviljoen en dat gaf ons mogelijkheden.’ Pier en Mascha vonden het personeel van De Leyen bereid om in de wintermaanden in de winkel te staan: ‘Zelfs de koks staan hier achter de kassa, dat had ik niet verwacht,’ vertelt Pier enthousiast. Zoals het vaak gaat, raakte het bij de realisatie in een stroomversnelling: ‘Half augustus wisten we nog niet dat we deze winkel gingen beginnen en 1 oktober waren we open.’

Heerlijk banket en keuze uit 21 soorten pepernoten

‘Intussen gingen er meer dan 10.000 pepernotenzakjes door onze handen en hebben we veel geleerd.’ Het leven van een winkelier blijkt andere koek dan de horeca. Toch proef je het gastheerschap van het paviljoen terug in de winkel. Naast de 21 verschillende pepernoten, bakkersproducten en letters verzorgt Klaas & Claus ook pakketten voor bedrijven. Van het inpakken hadden ze nog niet genoeg: zelfs ons ontbijtje is keurig ingepakt, waarin een proeverij van heerlijk banket natuurlijk niet ontbreekt.

Vanuit de Ronald McDonald Hoeve vertelt Marc over de succesvolle paardrijweekenden i.s.m. buur Manege Onder de Linde. ‘Voor mensen met een beperking is het erg goed: het zorgt voor een stukje rompbalans, ontspanning van de spieren en kinderen leren er ook de pedagogische kant zoals omgaan met dieren en het geven van commando’s mee.’ Elk jaar raken de weekenden sneller vol en ook deze keer kregen we de vraag: ‘Wanneer is het volgende paardrijweekend?