BBC Ontbijt in de Via Data Toren

[rev_slider alias=”Sliderviadata”]

Fryslân fanút ‘e toer! 

We moesten allemaal de  wekker wat vroeger zetten voor een mooie ochtendtrip naar Spannenburg. Het was de moeite waard en een anders dan anders ontbijt. Aangekomen bij Via Data werden we in groepen naar binnen gevraagd. Een bezoek aan de toren is bepaald niet alledaags. Er ligt veel data opgeslagen en daar horen veel veiligheidseisen bij. Met groepjes van 8 werden we met de lift naar boven gebracht. Nadat we allemaal op de 14e verdieping waren aangekomen, stond daar een heerlijk ontbijt op ons te wachten. Onijdes Wijma opende traditiegetrouw het ontbijt. Hij verwelkomde het grote aantal aanwezigen en vertelde verheugd dat de nieuwe website van BBC Drachten gereed was.

Onze gastheer Robert Procee van ViaData nam daarna het woord en vertelde met trots over hun bedrijf en de toren. Met 118 meter is de toren van Spannenburg het hoogste gebouw van Fryslân. De toren is in 1972 gebouwd en sinds 3 november 2016 is er een datacenter in gevestigd waarmee het de naam ViaData toren draagt. Bedrijven en organisaties kunnen hier op een veilige en groene manier hun data opslaan. Groen opslaan? Hoe dan? In de toren wordt gebruik gemaakt van direct free air cooling. De koelkosten vormen bij ‘normale’ datacenters globaal de helft van de energiekosten, omdat het erg veel energie kost om de servers koel te houden. In de toren stroomt er op natuurlijke wijze gefilterde buitenlucht langs de servers waardoor ruim 40% bespaard kan worden op energiekosten. En dat ziet de klant terug in de aanzienlijk lagere kosten op jaarbasis.

Marc Stallinga vertelde over de Ronald McDonald Regatta die dezelfde dag plaatsvindt (met hetzelfde mooie weer, wat is het toch treffen….). Het verhaal van Marc was dit keer omvat in een prachtig filmpje van een broertje zonder armen en benen dat zijn babybroertje helpt met een speentje, ontroerend en krachtig!

Na het broodje en de ‘sprekers’ dan eindelijk naar de 17e verdieping voor de mooie vergezichten over Fryslân. Er werden vele foto’s gemaakt en rondjes gelopen. Men was duidelijk onder de indruk. Uniek dat we dit met elkaar hebben mogen beleven.